Kohtuus haastaa fossiilikapitalismin – Vaaliteesit julki!

Kirjoittanut 17.12.2018

Keskustelua Suomen tulevaisuudesta käydään tukevasti sivupoluilla. Puhutaan talouskasvusta, työllisyydestä ja kilpailukyvystä, mutta vaietaan radikaalista muutoksesta, jota ympäristöongelmien hillintä vaatii. Tarvitsemme uuden tavan ajatella: miten rakennamme sellaista hyvinvointia, joka ei nojaa ympäristön kantokyvyn systemaattiseen ylittämiseen ja tulevilta sukupolvilta lainaamiseen?

 

Kohtuusliike esittää kolme vaaliteesiä, joiden avulla eduskuntavaalien alla käytävä keskustelu voidaan kääntää poliittisilta sivupoluilta tulevaisuutemme aitoihin ydinkysymyksiin.

 

1 Kulutus ja tuotanto kohtuulliselle tasolle

Resurssitehokkuus ei riitä kestävyyden saavuttamiseen, jos kokonaistuotanto kasvaa. Vihreäkin tuotanto kuormittaa ympäristöä. Siksi ylituotannon ja -kuluttamisen kulttuurista irtautuminen on välttämätöntä ja kestämättömällä tasolla olevaa tuotantoa ja kulutusta on vähennettävä.

 2 Kaikille hyvinvointia kestävästi

Kenenkään ei tule olla riippuvainen ympäristöä kuormittavasta palkkatyöstä toimeentulonsa turvaamiseksi. Työn ja muun elämän yhdistämisen on oltava nykyistä helpompaa, ja kestävä elämä ei voi olla harvojen etuoikeus.

 3 Ekologinen jälleenrakennus, nyt

Kasvua ja työllisyyttä ei tule vauhdittaa kasvattamalla samalla ekologista velkaa. Velkaantumisen taittaminen ja kilpailukyvyn turvaaminen eivät voi ajaa ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja ympäristökestävyyden ohi. Taloudellinen ja yhteiskunnallinen toiminta on muokattava ja jälleenrakennettava ympäristön kantokyvyn mukaiseksi, kasvattamatta eriarvoisuutta ja köyhyyttä.

 

”Tarvitaan kansanliike näyttämään, että moni jo ajattelee näitä asioita”

 

Kohtuusliikkeen aktiivi Henri Wiman nosti julkaisun yhteydessä esille julkisen salaisuuden: ”Jännällä tavalla suurin osa kansalaisista ja poliitikoista ymmärtää, että ekologinen jälleenrakennus tarvitaan nyt eikä huomenna. Samaan aikaan kuitenkin pelätään sen sanomista, että nykyisenlainen kulutus ja tuotanto eivät voi jatkua.”

”Selvästikin tarvitaan kansanliike näyttämään, että moni jo ajattelee näitä asioita. Päätöksentekijät eivät uskalla puhua radikaaleista ajatuksista, jos he eivät näe äänestäjissä kaikupohjaa,” Wiman jatkaa.

 

Vaaliteesit kokonaisuudessaan täällä. Politiikkaehdotuksia teesien toteuttamiseen käytännössä löydät täältä.

Kohtuusliike kutsuu vaaliteesien myötä kansalaiset ja poliitikot puhumaan radikaaleista muutoksista, joita aito kestävyys vaatii. Haluamme etenkin haastaa eduskuntavaaliehdokkaat sitoutumaan teeseihin julkisesti – ja äänestäjät näyttämään, että haluamme pitkän tähtäimen kestävyyttä taloudellisten pikavoittojen sijaan.

Osoita tukesi teeseille sosiaalisessa mediassa (#kohtuusliike), jaa lähipiirille ja kysy vaalipiirisi ehdokkailta, ovatko he valmiita muutokseen!