Kohtuuden joulun julistus

Kirjoittanut 8.12.2019

Salon TaKoPajan Kohtuuden joulun julistus luettiin Salon Hyvänmielentorilla 1.12.2019. Julistuksen on kirjoittanut ja luki Eeva-Stiina Lönnemo.

Joulu on jo ovella. Hyvän mielen torilla. Ihan tässä lähellä. Se alkaa kohtaamisista – tässä ja nyt. Joulu on jo sitä, että tervehdimme toisiamme ja vielä syvemmin sitä, että kysymme toisiltamme mitä sinulle kuuluu? 

Tänä jouluna olen sydänjuuriani myöten huolestunut ja surullinen siitä miten me kohtelemme luontoamme ja itseämme. Maapallomme ohuen ohut humuskerros, sen metsät, järvet ja valtameret ovat pitäneet meitä ihmisiä hengissä jo 200 000 vuotta. Ja vain viimeisten reilun 150 vuoden aikana me länsimaisen teollisuusyhteiskunnan ihmiset olemme luoneet fossiilisen polttoaineen voimalla tämän ennennäkemättömän menon: olemme tuhoamassa meret, maan, metsäluonnon monimuotoisuuden, elonkirjon, ilmakehän. 

Emmehän me tätä halunneet! Olemme vain tahtoneet luoda hyvää, yhä parempaa elämää itsellemme, lapsillemme! 

Tänä jouluna vuonna 2019 meidän suomalaisten ja salolaisten on viimeinkin ymmärrettävä, että hyvää elämää ei tuo tavara, ylellisyys, ylikulutus, kiire ja ns. menestys. Hyvän elämän ainekset ovat lähempänä kuin luulemmekaan: ihan tässä vieressä: yhteydessä toisiin ihmisiin, naapuriavussa, talkootyössä, yhdessä tekemisessä, kiireettömässä olemisessa, luonnon materiaaleissa, ensisijaisten tarpeittemme tyydyttämisessä: lämpöä, suojaa, hyvää yksinkertaista ruokaa ja ystävyyttä me tarvitsemme. Emme muuta. 

Minkälaista on hyvä elämä? Se löytyy kun etsiydymme ihmisyyden alkulähteille: kun kysymme: mikä on kaunista, hyvää ja totta. Minulle kauneutta on kirkas meri tai järvi, töyhtötiaisen laulu tai vanhan metsän humina. Minulle hyvyyttä on rauhan työ, toisenlaisen ihmisen ymmärtäminen ja rohkeus erilaisuuden kohtaamiseen. Minulle pyhää on itse elämä: kalojen, lintujen ja koppakuoriaisten. Miettikääpä sudenkorentojen, merien, jokien, purojen, niittyjen ja metsien ihmeellisyyttä! Jokaisen ihmiset elämä on pyhä. 

Ecuadorissa jo vuonna 2008 kirjoitettiin perustuslakiin luonnolle oikeudellinen asema, ihmis- ja lasten oikeuksien rinnalle. Tämä liike on levinnyt Boliviaan, Intiaan, Amerikkaan, Kolumbiaan, Meksikooon, Uuteen Seelantiin ja jopa Eurooppaan Englantiin ja Ruotsiin. Voisiko Salosta lähteä liikkeelle tämä maailmanlaajuinen ymmärrys: me olemme osa luontoa ja meillä kaikilla on oikeus elämään. 

Kohtuullista, kiireetöntä joulua kaikille eläville!